flag-en flag- flag-nl
2017
Tim Langendijk Trio - Release Concert "Up North"
zondag 19 februari 2017 14.00 Splendor, Amsterdam


Gitarist Tim Langedijk brengt zijn 6e album uit: "Up North"

 

Tim Langedijk Trio - Up North 
The Sand Records · TSR-16-01 


Tim Langedijk · guitar
Udo Pannekeet · bass
Hans van Oosterhout · drums 

 

 

Langedijk is een avonturier, een creatieve geest, die het spel met ruimte, melodie en harmonie steeds weer aangaat zonder zich te conformeren aan een stijl. Elementen uit de hedendaagse jazz, blues, klassiek, fusion en country polijsten Up North op originele wijze. Dit doet hij samen met bassist Udo Pannekeet en drummer Hans van Oosterhout. 


Op het 6e album Up North is te horen hoe, na 10 jaar samenspelen, het trio zijn ontwikkeling laat zien. De albumtitel Up North staat voor ‘naar huis gaan’, Noord- Holland, waar Langedijk vandaan komt. Voor het schrijven van dit album brachten gitarist Tim Langedijk en bassist Udo Pannekeet de zomer door in de ‘Wedgeview Studio’, gelegen in het groene hart van Nederland. Een streek die anderhalve eeuw geleden zeer geliefd was door Haagse schilders, zij vonden hier hun inspiratie vanwege de bijzondere lucht, licht en het water. Weg van alle drukte konden de twee in alle rust werken aan dit 6e album. Deze unieke samenwerking resulteerde in een aantal composities, die de identiteit van de band meer dan ooit naar voren brengt. 

 

 

Kenmerkend voor het album is de manier waarop de 6- snarige bas en de gitaar elkaar melodisch en harmonisch aanvullen, iets wat de laatste jaren in het samenspel steeds sterker is ontwikkeld. Het album, dat ook is opgenomen in de Wedgeview Studio, werd door Langedijk en Pannekeet zelf gemixed. De mastering was in handen van de legendarische Greg Calbi te Sterling Sound, New York. 

 

TimTriosea.jpg

 

 

Langedijk en Pannekeet ontmoetten elkaar ooit bij een sessie. Het was voor beiden duidelijk, dat er een bijzondere klik was; interesse in en een visie op muziek die sterk overeen kwamen. Beiden zijn afkomstig uit dezelfde regio van Noord-Holland en bespelen instrumenten van de legendarische gitaarbouwer Piet Visser uit Egmond. Pannekeet is vanaf het eerste uur lid van het trio, ruim tien jaar spelen ze al samen. 

 

Met de komst van drummer Van Oosterhout zijn de mogelijkheden vergroot. ’Hans geeft veel energie, zijn spel heeft groove en een krachtige drive. Dit gecombineerd met het avontuurlijke, melodieuze basspel van Pannekeet voelt aan als een stevige ritme-tandem,’ aldus Langedijk. ’Het vele samenspelen heeft geleid tot wederzijds respect en vertrouwen, waardoor we met elkaar het muzikale avontuur aan gaan.’ Voor Van Oosterhout is Up North het 4e album met het trio. 

 

 

 

TimTrioPortraits.jpg

 

Bio´s

 

Gitarist Tim Langedijk (1984) was 10 jaar, toen hij begon met gitaar spelen. Hij studeerde cum laude af aan het Rotterdams conservatorium. In deze periode richtte hij het Tim Langedijk Trio op, waarmee hij o.a. in 2010 op het North Sea Jazz Festival stond. Ook tourt hij in binnen- en buitenland met o.a. het Gabriela Kozyra Quartet en de jazzrock/funk formatie Great Eyeballs. Hij is een veelgevraagd studiogitarist en werkt als arrangeur voor diverse producties. Hij is verbonden als hoofdvakdocent aan het Haarlems en Tilburgs conservatorium. 

 

Bassist Udo Pannekeet (1978) studeerde aan het conservatorium van Amsterdam. In 2002 richtte hij zijn eigen kwintet Pitch Pine Project (PPP) op met Martijn van Iterson, Tom Beek, Chris Strik en Rob van Bavel. Er kwam veel erkenning voor deze groep in binnen en buitenland. PPP speelde twee keer op North Sea Jazz Festival, waaronder in 2008 met de wereldberoemde trompettist Randy Brecker als gastsolist. Udo speelt als ’sideman’ in veel groepen. Onlangs bracht hij onder eigen naam een akoestisch album uit, getiteld On, met Jeroen van Vliet, Pascal Vermeer en de Belgische saxofonist Erwin Vann. Udo geeft les aan het conservatorium in Tilburg, Enschede en Haarlem. 

 

Drummer Hans van Oosterhout (1965) begon met drummen op 7-jarige leeftijd. Hij studeerde aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten. Na zijn afstuderen is hij meteen benoemd tot hoofdvakdocent drums, een positie die hij nog steeds bekleedt. Ook is hij verbonden als hoofdvakdocent aan het Fontys conservatorium Tilburg. Door de jaren heen heeft Hans zich ontwikkeld tot één van de meest gewilde drummers in Europa. In 1998 is hij gekozen tot beste Europese jazzdrummer in het blad The Belgium Jazz Magazine. Hij speelde/speelt regelmatig met Toots Thielemans, Philip Catherine, Lee Konitz, Kenny Wheeler, Gary Burton, Kenny Werner, Lionel Loueke, Johnny Griffin, Randy Brecker, John Scofield, Gino Vannelli en vele anderen. Ook heeft hij inmiddels op meer dan 100 CD-opnames als ‘sideman’ gespeeld.

 


Photography: René Dissel & Maurits Weebers

Website: www.timlangedijktrio.com 


Press release Tim Langedijk Trio · Up North Release: February 19th, 2017 
The Sand Records TSR-16-01 

1. Current · 8:45 2. Gerridae · 4:38 3. Song of Secrets · 6:44 4. Flor Ane · 5:07 5. I Do It For Your Love · 4:26 6. Up North · 5:20 7. Mystics · 3:00 8. Status · 3:34 9. Guess I’ll Hang My Tears Out To Dry · 3:15

 

The Sand Records 
Jacob Burggraafstraat 172 · 1018 WA · Amsterdam · The Netherlands

info@timlangedijktrio.nl phone: +31 6 525 930 39