Project Description

Stefan ‘Stevko’ Busch

Pianist, (film)componist en artistiek leider

Stefan ‘Stevko’ Busch (1966) heeft met de Gallery of Tones een platform gecreëerd dat sinds de concertserie ‘Pianolab’ in het Amsterdamse Goethe- Institut (2006-2012) regelmatig zijn eigen projecten en die van door hem gewaardeerde collega’s presenteert. Zijn kwartet ‘FUGARA’ beleefde in dit verband zijn première voordat het op vele internationale festivals succes boekte en ook de productie ‘InnerTimeSpace’, met muziek uit Armeense bronnen, ontstond op deze voedingsbodem.

Geïnspireerd door zijn leraar Misha Mengelberg ontwikkelde Stevko’s muziek zich van jazz en geïmproviseerde muziek naar de schoonheid en de eenvoud van traditionele liederen, wereldmuziek en rituele muziek. Met de hierop geïnspireerde muzikale patronen uit diverse uithoeken van de hele wereld, improviseert hij vanuit stilte op de piano.

Space creator – De geboren begeleider

In zijn rol als musicus en organisator ligt zijn kracht vooral in het laten schitteren van zijn medemuzikanten. Zo speelde hij de laatste jaren vooral met Markus Stockhausen, Markku Ounaskari, Tom Arthurs, Jan Bang, Samuel Rohrer, Jorge Pardo en Dinesh Mishra en was hij met FUGARA en zijn duo met saxofonist Paul van Kemenade te gast op festivals in Rusland, China, Berlijn, Moers, Salzburg, North Sea Jazz und Jazz Au Chellah (Rabat, Marokko).

Zijn dochter Maya wijst hem sinds haar geboorte in 2006 op de mooie en belangrijke dingen in het leven.

Stefan 'Stevko' Busch
© Suzette Luiken