flag-en flag-de flag-nl
2010
Baars, Janssen, van Veen
Friday 22 January 2010

Improvisator én Componist – Twee kanten van Guus Janssen

Duo: Ab Baars – clarinet & Guus Jansen – piano
Improvisaties, stukken en Instant Composing

Maarten van Veen – piano & Heleen Hulst – viool & Rebecca Smit – cello
Willem Jeths – Pianotrio
G.Janssen – Mikado
Ron Ford – Brandelli (2004)

Het voorstel van Ab Baars om zijn duet met Guus Janssen binnen Pianolab.Amsterdam te presenteren grijpen wij van harte aan.
Guus Janssen’s werk is al jaren een realisatie van de belangrijkste visie van Pianolab – dat hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziek elkaars verlengde zijn, dat er meer is wat hen verbindt dan scheidt. Zijn compositie ‘Mikado’ wordt uitgevoerd door de door hem aanbevolen pianist Maarten van Veen en het gerenommeerde Doelen Ensemble.
Alle musici van dit concert zijn toonaangevend in de Nederlandse muziek – en internationaal hoog gewaardeerd.

Ab Baars
Hij is improviserend musicus/componist en bandleider en speelt tenorsaxofoon, klarinet en shakuhachi. In 1989 ontving hij een beurs van het Ministerie van Cultuur om in Los Angeles bij klarinettist/componist John Carter te studeren. Datzelfde jaar ontving Baars de prestigieuze Boy Edgar Prijs. Van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+ ontving hij diverse stipendia en opdrachten.

Ab Baars wordt internationaal geroemd voor zowel zijn solo werk als voor zijn muziek voor improvisatie groepen, waarmee hij door Europa, Noord Amerika, Japan en Australië tourt.
Hij concentreert zich voornamelijk op het Ab Baars Trio, het Duo Baars-Henneman, op solo concerten en het ICP Orchestra.

Hij werkte onder meer met musici als Sunny Murray, The Ex, Steve Lacy, Roswell Rudd, Sonic Youth, en Ken Vandermark. In 1991 richtte hij het Ab Baars Trio op met bassist Wilbert de Joode en drummer Martin van Duynhoven.

Ab Baars speelt geen jazz ‘or any other style’, maar ‘ Ab-muziek’ zoals de nestor van de Nederlandse jazz- en improvisatiemuziek Misha Mengelberg het eens opmerkte.
Baars is te beluisteren op diverse cd’s van de labels Wig, Data, ICP en Geestgronden.

Guus Janssen
De muziek van Guus Janssen (1951) laat zich moeilijk categoriseren. Het kan een gecomponeerde improvisatie zijn (Brake voor pianosolo) of een geïmproviseerde compositie (delen uit zijn Vioolconcert en zijn opera Noach). Muziek vraagt net als het leven zelf nu eens om snelle beslissingen en dan weer om een lange bedenktijd.

Als pianist, clavecinist trad hij op in verschillende bezettingen met musici van John Zorn tot Gidon Kremer. Sinds begin jaren tachtig leidt hij zijn eigen ensembles, van (piano) trio tot 11-tet en (opera) orkest. Als solist was hij te horen,vooral in eigen composities en als improvisator op diverse internationale festivals.

Janssen’s composities reiken van pianomuziek en kamermuziek tot symfonisch werk en opera. Zij werden uitgevoerd door vooraanstaande Nederlandse en buitenlandse orkesten en ensembles. Twee opera’s gingen in première bij de Nederlandse Operastichting.

Maarten van Veen (1971)
uit een muzikale familie stammend, begon al jong met zijn pianostudie, en gaf op zijn dertiende zijn eerste concert. Hij studeerde aan de conservatoria te Utrecht, Praag en Amsterdam en studeerde bij Alwin Bär, Kyoko Hashimoto en Ton Hartsuiker. Hij volgde masterclasses bij György Sebök en tijdens zijn studieperiode aan de Mozart Academy bij Oleg Maisenberg, Ivan Klánsky, David Golub en Leonid Hambro. Van Veen sloot zijn studie U.M. af aan het Sweelinck conservatorium als eerste pianist in de geschiedenis, met zowel een klassiek- als een hedendaags programma (’97).

Tijdens het Postbank-Sweelinck concours in 1995 ontving hij een speciale prijs voor het uitvoeren van hedendaagse composities. In datzelfde jaar won hij de 4th Murray Dranoff two piano competition (U.S.A.) samen met zijn broer Jeroen. In Frankrijk kreeg van Veen de SACEM-prijs tijdens ”The Piano competion of 20th century music 1996′ te Orleans met de titel: ‘kandidaat met de beste persoonlijke visie op muziek van de 20ste eeuw’.
Hij gaf concerten in Zweden, Frankrijk, België, Engeland, Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Tsjechië en ging diverse malen op tournee door de Verenigde Staten en Canada en speelde met diverse orkesten en dirigenten zoals Peter Eötvös, Howard Williams, Arie van Beek, Neal Stulberg, Christopher Hogwood, Henrik Schaefer, Lev Markiz, Lucas Vis, Jurjen Hempel, Etienne Siebens, Peter Oundjian en Robert Craft. Met Robert Craft nam hij diverse werken op cd op in Abbey Road Studios te Londen van Igor Stravinsky, die werden opgemerkt in de New York Times (2002) als ´de beste opnamen ooit´.
Hij is oprichter van het International Piano Quartet (1998, 4 piano´s) waarmee hij diverse malen op tournee ging door Canada en de U.S.A.. In Nederland is Van Veen lid van artistieke raad van het DoelenEnsemble (Rotterdam) dat binnen de programmering een panorama van de 20ste eeuw weergeeft. Sinds 2003 is hij ook lid van het Hortusensemble (Amsterdam). Sinds 2007 is hij tevens Artistic Director voor de Murray Dranoff Foundation in Florida (U.S.A.) In zijn zoektocht naar authentieke uitvoeringen van muziek geschreven tussen 1820 en 1950 vond hij de instrumenten uit diezelfde tijd (o.a. Erard en Pleyel) een bron van inzicht in de pianistiek alsmede een verklaring voor vele compositietechnieken van de componisten die met deze instrumenten verbonden waren. Deze instrumenten bieden Van Veen de mogelijkheid om met deze inzichten die leiden tot een nieuwe taal, de vertelkunst van deze muziek te herscheppen en waar nodig te herzien.Hij speelde op diverse festivals zoals Wien Modern, Nederlandse Muziekdagen, Festival Rhijnauwen en het Adams Festival. Hij maakte vele radio-opnamen en nam werk op voor o.a.het cd-label Naxos en Koch. Onlangs is hij ook als dirigent actief.