flag-en flag-de flag-nl
2010
Pianolab in BIMHUIS
Wednesday 24 February 2010

Misha Mengelberg – solo piano

Gunda Gottschalk – violin, Stevko Busch – piano, Cor Fuhler – electronica,
Peter Jacquemyn – bass, Tatsuya Nakatani – percussion

Dante Boon, Keiko Shichijo – werk van Morton Feldman voor een en twee piano’s

Achim Kaufmann – piano, Frank Gratkowski – clarinet, Wilbert de Joode – bass

Watch great videos of this evening on YouTube | (produced by Boekeloo Prod. + 31 (6) 5322 24 28)

Dit concert in het BIMHUIS geeft in één avond gehoor aan verschillende aspekten die in de gehele serie aan bod komen.
Misha Mengelberg als een van de grondleggers van verschillende stromingen in de actuele muziek en kunst (lees: improvisatie, Fluxus, Steim) deelt het podium met de tweede en derde generatie improvisatoren – als het ware op zijn ‘thuislokatie’. Er zijn gevestigde musici en meesters met internationale reputatie te horen, die ieder voor zich een eigen kosmos binnen de muziek vertegenwoordigen.

Misha Mengelberg
Geboren op 5 juni 1935 in Kiev, woont Misha sinds zijn 3e jaar in Nederland.
Hij is leerling van Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en doet eindexamen muziektheorie in 1964.

Vanaf 1960 houdt hij zich als pianist/componist bezig met jazz en geïmproviseerde muziek. In 1967 is hij medeoprichter van de Instant Composers Pool (ICP) en in 1968 van de Studio voor Electro-Instrumentale Muziek (STEIM). In 1972 wordt hij voorzitter van de Bond van Improviserende Musici (BIM). Met het ICP-orkest, maar ook in duo-bezetting met Han Bennink (slagwerk) heeft hij een internationale reputatie opgebouwd.

Keiko Shichijo (piano) kreeg haar eerste pianolessen op driejarige leeftijd. In 1996 begon zij haar studie aan de ‘Toko Gakuen Universiteit voor Muziek in Tokyo’. Vanaf september 2002 studeerde Keiko fortepiano bij Stanley Hoogland aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde haar Master titel in 2008.
Tijdens het Internationale Fortepiano Concours in Brugge 2004 ontving Keiko de hoogste onderscheiding. Twee jaar later won zij samen met de violiste Yukie Yamaguchi een eerste prijs in de categorie ‘Ensemble Mozart’ van het Internationale Oude Muziek Concours in Brugge. Verder won zij in 2009 samen met haar vaste Trio « Trio Otonoe » (Yukie Yamaguchi – viool & Gideon den Herder – cello) de eerste prijs tijdens het “A Tré” kamermuziek concours in Trossingen.

Keiko heeft zowel als fortepianist, als ook als pianist, concerten gegeven op vele belangrijke muziek festivals in Europa, zoals het Oude Muziek Festival in Utrecht, en ‘Printemps des Arts’ in Frankrijk. Zij speelde een Mozart pianoconcert met het Sweelinck Barokorkest o.l.v. Jaap ter Linden en eveneens een Mozart pianoconcert met het Franse barokorkest ‘Stradivaria’. Ook werd zij als solist uitgenodigd bij La Folle Journée 2006 in Tokyo.

Dante Boon (piano) werd op 13-jarige leeftijd toegelaten tot de vooropleiding van het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en studeerde daar piano bij Willem Brons tot 1994. Daarnaast studeerde hij van 1993 tot 1997 compositie bij Diderik Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Hij heeft als pianist werken in première gebracht van onder anderen Tom Johnson, Clarence Barlow, Samuel Vriezen, Renske Vrolijk, Martijn Voorvelt en Anthony Fiumara en maakte cd-opnamen van werken van Rozalie Hirs (voor Attacca), Philip Corner (voor New World Records, met ensemble The Barton Workshop) en van Tom Johnson’s Symmetries (met Samuel Vriezen, voor Karnatic Lab Records).
Hij heeft opgetreden in Parijs, Miami, Rome, Gent, Utrecht, Amsterdam, Brussel, Wenen en vele andere plaatsen in binnen- en buitenland. Onlangs heeft hij een solo-cd opgenomen met werken van Richard Ayres, John Cage, Morton Feldman, Jürg Frey, Tom Johnson en Samuel Vriezen.

Zijn composities zijn uitgevoerd door het Nederlands Vocaal Laboratorium, het New York Miniaturist Ensemble, pianist Marcel Worms, de Ereprijs, Moritz Eggert, ensemble The Barton Workshop en diverse andere musici en ensembles
Als componist en pianist is hij nauw betrokken bij de internationale componistengroep Wandelweiser.

Gunda Gottschalk (1969 ) – violin / viola
Gunda Gottschalk uit Wuppertal, immers de kiemstad van de duitse improvisatiemuziek, is niet alleen een virtuose en internationaal concerterende violiste, maar ook organisator van concerten en artist residencies in de beroemde “Ort”, de toenmalige werkplek van weilen Peter Kowald, een van de grondleggers van de improvisatiemuziek in de jaaren ’60 en ’70. Peter Jacquemyn is er regelmatig te gast – als beeldend kunstenaar én als musicus.

Eerdere ontmoetingen tussen Stevko Busch en Gunda Gottschalk waren dermate vruchtbaar dat het plan om een groter ensemble te vormen snel was gevat. Het bezoek van de Japans/Amerikaanse percussionist Tatsuya Nakatani aan Europa in deze periode van het jaar maakt het eindelijk mogelijk om dit bijzondere ensemble te presenteren.

Uitreksel uit engelse biografie:
Gunda Gottschalk plays improvised and contemporary music and combines her musical work with other art forms such as dance, theater, film, composition, visual art and literature.
In 1994/95 the violinist met the bassist Peter Kowald, who during this year carried out his project “365 Tage am ORT” (365 Days in Place) in Wuppertal. She performed in Peter Kowald’s Ort-Ensemble and with important international soloists for improvised music such as Joelle Leandre, Carlos Zingaro, Even Parker.

1995-2002 Together with Xu Feng Xia she made up the core trio of Peter Kowald’s “Global Village” Ensemble, which brought together musicians from radically different cultural heritages. In ensembles ranging from trio to sextet, “Global Village” concertized in Europe and the USA.
Solo tours in 2002 and 2003 took the musician all over the USA. There she played with William Parker, Susie Ibarra, Assif Tsahar, Michael Zerang, Oliver Lake and Fred Frith among many others.

Gunda Gottschalk has been well represented on festivals of contemporary and improvised music all over Europe and is a regular guest at the avant-garde festival “visions” in New York.

Tatsuya Nakatani (percussion) is originally from Osaka, Japan.
In 2006 he performed in 80 cities in 7 countries and collaborated with 163 artists worldwide. In the past 10 years he has released nearly 50 recordings on CD.
He has created his own instrumentation, effectively inventing many instruments and extended techniques. He utilizes drumset, bowed gongs, cymbals, singing bowls, metal objects, bells, and various sticks and bows to create an intense, organic music that defies category or genre. His music is based in improvised/ experimental music, jazz, free jazz, rock, and noise, yet retains the sense of space and beauty found in traditional Japanese folk music.

Peter Jacquemyn (contrabas), geboren in 1963 in Schaarbeek, woont en werkt in Brakel. Hij is een veelzijdig kunstenaar, beeldhouwt, maakt sculpturen, schetsen en tekeningen en is ook op muzikaal vlak erg actief.
Zijn concerten en performances zijn spectaculair. Met ongebreidelde energie worstelt hij lievdevol met zijn contrabas. Een gevecht waarin alle middelen geoorloofd zijn: Strijkstokken (1,2 of 3), gedeukte drankblikjes, plastic zakjes, gekreukt papier, dempers, koperblazers, herspannen snaren, …
Hiermee plaatst Peter zich tussen Belgiës’ meest interessante improvisatiemuzikanten met een gerechtvaardigde internationale reputatie. Als beeldend kunstenaar exposeert hij in binnen- en buitenland.

Stevko Busch (piano) speelde sinds 1996 in onder meer de Contraband van Willem van Manen, met ‘Tetzepi’ en ‘Borderhopping’ en in duo met Misha Mengelberg, Paul van Kemenade en Paul Hubweber. Busch speelde in Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Hij was met verschillende ensembles te horen bij de VPRO, EBU, WDR en Deutschlandfunk. Tussen 1996 en 2001 componeerde hij o.a. voor KAIDA en ZAPP!, en maakte hij ruimteklankcomposities, waarvan er een tijdens een TRYTONE-festival in het Stedelijk Museum in Amsterdam te horen was.

Sinds 2006 organiseert hij de concertreeks ‘Pianolab. Amsterdam’ in het Goethe-Institut te Amsterdam. In deze serie realiseert hij concerten waarbij de grens tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek regelmatig overgestoken wordt. Daarnaast vinden er concerten met dichters plaats onder de titel WoordMuziek, recent het programma “Gekromde ruimte” van dichter en componiste Rozalie Hirs.

Cor Fuhler (electronica) – Fuhler interesseert zich vooral voor het uitbreiden van de mogelijkheden qua sound van de piano. Hij verzamelt en bespeelt veel elektronische en akoestische toetseninstrumenten, soms zelfgebouwd, zoals de Keyolin (een combinatie van viool en keyboard). In 1995 formeert hij het trio Fuhler-Bennink-De Joode, dat gebaseerd is op de technieken van instant composing en instant arranging. Fuhler combineert improvisatie en compositie in verschillende muzikale settings, zoals met zijn groep Carduelis Carduelis (1990-1996). In 1999 kreeg hij van het Huis aan de Werf in Utrecht de opdracht een muziektheater-productie te ontwikkelen: ‘Olympicnic’. Met dit project, dat uitgaat van technologische extremen, combineerde hij electro-akoestische muziek met Super 8-film, schaduwspel en sport. Daarnaast leidt hij het uitgebreide Corkestra.
Fuhler is een van de initiators van Kraakgeluiden, een werkplaats annex concertpodium voor elektronica en improvisatie. Naast werk voor zijn eigen bands componeerde Fuhler muziek voor o.a. Maarten Altena Ensemble, ICP, Lokaal 01, Aardvark, Palinckx, Nove Cento en Big Band New Music. Hij werkte samen met uiteenlopende artiesten als George Lewis, Roswell Rudd, Evan Parker, Jim O’Rourke, John Zorn, Ernst Reijseger, Tobias Delius, Mark Feldman en Herr Seele.

Achim Kaufmann (piano, composer, electronics) was born in Aachen (D), and has been living in Amsterdam since 1996.
The improvising trio of Achim Kaufmann, Frank Gratkowski and Wilbert de Joode has released three discs so far (on Konnex, nuscope, and Leo Records) of energetic, multi-layered improvised chamber music.
In 2007 and 2008, Achim has been working on repertoires for different piano trios: kyrill with Jim Black and the Icelandic bass player Valdi Kolli got released by Pirouet Records in the fall of 2008. A recording with Han Bennink and Wilbert de Joode is due for release in 2009. Starmelodics is a collaborative trio effort with Mark Dresser and Harris Eisenstadt, released on nuscope recordings in the fall of 2008.
In 2001, he was awarded the prestigious German SWR Jazz Award. As a pianist, Achim strives to combine polyphonic pianism with subtly prepared and manipulated strings and interiors. Very recently, he has also added amplification and electronic processing to his vocabulary.

Achim has toured in most European countries, as well as in Australia, New Zealand, Canada, the U.S., and Eastern Africa.
He performed (often with his own projects or as co-leader) at most of the renowned festivals, He has worked and recorded for most of the German radio/TV stations, and toured for the Goethe Institute. Achim has also played and/or recorded with musicians from different backgrounds such as Han Bennink, George Lewis, Mark Helias, Tomász Stanko, Steve Swallow, Chris Speed, Jim Black, Paul Lovens, Wolter Wierbos, Tristan Honsinger, Gerry Hemingway, Mark Dresser, Misha Mengelberg, Ab Baars, Tobias Delius, and many more.

Frank Gratkowski (1963) Alto saxophone, clarinet, bass clarinet, contrabass clarinet, flute, composition
Started playing the saxophone at 16 and, following a period at the Hamburg Conservatory (Hamburger Musikhochschule), moved in 1985 to study at the Cologne Conservatory of Music with Heiner Wiberny, graduating in 1990. Further studies with Charlie Mariano, Sal Nistico and Steve Lacy.

Frank Gratkowski has been working as a soloist in various international formations (Grubenklang Orchester, Klaus Koenig Orchester, Musikfabrik NRW, Tony Oxley Celebration Orchestra, Bentje Braam, BikBentBraam, All Ears, Zeitkratzer, WDR Big band, etc.). With his first solo program, he was a 1991 prizewinner in the Musik Kreativ contest. Since 1992 he has been working in a duo with the pianist Georg Graewe (CD “VicissEtudes”). The duo is often extended through the participation of different additional musicians, such as drummer Paul Lovens (CD “Quicksand”) and bassist John Lindberg (CD “Arrears”).

Frank Gratkowski played on nearly every German and on numerous international Jazz Festivals .Furthermore he has performed with Robert Dick, Phil Wachsmann, Radu Malfatti, Herb Robertson, Marcio Mattos, Eugenio Colombo, Peter Kowald, Ray Anderson, Michael Moore, Ken Vandermark, Greg Osby, Kenny Wheeler, Louis Sclavis, John Betsch, Jane Ira Bloom, Connie and Hannes Bauer, Xu Fengxia, James Newton, Muhal Richard Abrams, John Lindberg, Michael Formaneck, Ernst Reijseger, Fred van Hove, Theo Jörgensmann, Phil Minton, Peter Brötzmann, Mark Dresser, Mark Feldman, Hamid Drake, Michiel Braam, Han Bennink, Mal Waldron, Misha Mengelberg a.m.o.

Wilbert de Joode (1955) – Contrabas – is een ware onderzoeker van bas-pizzicato en strijktechnieken. Hij speelt contrabas sinds 1982 en sloot zich aan bij groepen die improviseerden in een jazz-setting. Hij ontwikkelde zich tot één van de meest actieve bassisten op het Europese geïmproviseerde muziekcircuit. Zijn individuele stijl en persoonlijke toonkleur – hij speelt op darmsnaren – zijn zeer herkenbaar. Als lid van stichting dOeK is hij nauw betrokken bij de actuele ontwikkelingen van de Amsterdamse en internationale improvisatiemuziek.