flag-en flag-de flag-nl
2010
Basilova, Chossy
Friday 19 March 2010

Young Masters – Dubbelconcert Klassiek en Improvisatie

Franz von Chossy – solopiano, improvisaties
Helena Basilova – solopiano, werk van onder andere Bach, Chopin en Ravel

Dit concert geeft een invulling aan de visie van het Pianolab, om de bruggen en overlappingen tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek te onderzoeken. Tegelijkertijd geven wij ruimte aan twee jonge en hoog getalenteerde musici, die aan het begin van hun carriere staan. Wij zijn benieuwd hoe zij de brug tussen compositie en improvisatie spannen.

Helena Basilova: “Franz en ik ontmoetten elkaar op het Amsterdams Conservatorium en door onze liefde voor zowel klassieke als jazz muziek besloten we onze krachten te bundelen en samen een project te starten. Ik zal werken spelen van onder andere Bach, Chopin en Ravel waarop Franz zal reageren met zijn eigen composities, vaak geinspireerd op de werken die ik speel.”

Zoals haar achternaam wellicht verraadt is Helena Basilova van origine geen Nederlandse. Zij is geboren in Moskou en met zeven jaar naar Nederland gekomen. Zij is hard op weg om een van Nederlands meest interessante pianistes te worden. Tot 2005 was Helena studente van David Kuyken bij wie ze met succes afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Gedurende haar masterstudie 2005-2008 volgde ze lessen bij Hakon Austbo en heeft ze een periode aan het Royal College of Music te Londen gestudeerd. Helena gaf concerten in o.a.Vredenburg, het Concertgebouw, de Oosterpoort en maakte opnamen voor de Nederlandse radio zoals  Spiegelzaal live.
In 2007 was Helena te zien in het VPRO televisie programma ‘Vrije geluiden’ waarbij ze de negende sonate van Skrjabin uitvoerde. In maart 2008 gaf Helena elf maal een solorecital binnen de serie ‘Het  Debuut’, een serie die jong talent de kans geeft zich te presenteren op de belangrijkste Nederlandse podia. Daarnaast was ze in datzelfde jaar finalist bij het Vriendenkrans concours. Sindsdien speelt de jonge pianiste ook veel in het buitenland waaronder het afgelopen seizoen in Spanje, Ijsland, New York, Curaçao en Aruba.

Pianist en componist Franz von Chossy werd geboren in München, Duitsland en begon op zes-jarige leeftijd met piano-spelen.   Hij verhuisde in 1999 naar Nederland om bij Rob Madna, Karel Boehlee en Rob van Bavel te studeren aan het “Conservatorium van Amsterdam”.
In 2002 was hij als vaste pianist te horen in “Flogiston” en “De Nationale Wetenschaps Quiz”, beiden tv-programma’s van de VPRO. In 04 werd de cd, die hij met het Yaniv Nachum Quartet opnam werd in 2004 door allaboutjazz.com uitgeroepen tot “Best Modern Jazz Album of the Year”. In 2003 verhuisde hij naar New York om bij o.a. Fred Hersch, Kenny Werner, Kenny Barron, Dave Liebman, John Taylor en Gary Dial te studeren aan de “Manhattan School of Music”. Hij studeerde daar tevens Filmcompositie bij Edward Green. Het “Franz von Chossy Trio” won in 2006 de “Sena Prijs voor Beste Groep” tijdens de “Dutch Jazz Competition”. De jury verkoos het Franz von Chossy Trio op grond van het ‘originele, dynamische en virtuoze (samen-)spel’. Franz ontving bovendien de “Norma Prijs voor Beste Solist” vanwege zijn ‘subtiele, ruimtelijke en persoonlijke spel’. Momenteel woont hij in Amsterdam en is hij te horen in verschillende jazz, klassieke en cross-over projecten, waarmee hij door Europa, de Verenigde Staten, Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten toert.
Hij trad o.a. op met muzikanten als Roy Hargrove, Dick Oats, Minu Cinelu, Jasper Blom en Benjamin Herman. Samen met zangeres Maria Neckam, bassist Thomas Morgen en drummer Dan Weiss, geeft hij nog regelmatig concerten in New York.