flag-en flag-de flag-nl
2011
Keiko Shichijo, Michael Wollny
Friday 24 June 2011 Goethe Institute, Amsterdam


Keiko Shichijo – solo piano

Michael Wollny – solo piano

Henning Bolte – presentatie/interview

 

Keiko Shichijo
J.S. Bach : Wohltemperierte Klavier II Nr. 14 , BWV 883, fis-moll
Y. Takahashi : hanagatami 2
T. Ichiyanagi : Piano Space
I. Xenakis : A. r.
G. Ustvolskaya : Sonata No. 5

 

Michael Wollny

eigen werk en improvisaties

 

Michael Wollny
Wat een jazzmusicus doet, is met weinig woorden niet makkelijk te beschrijven. Het lijkt alsof hij twee dingen tegelijk doet: Hij speelt, en hij componeert hetgene dat hij net speelt. Wanneer je Michael Wollny aan de piano beleeft heb je nooit de indruk dat hier twee dingen naast elkaar gebeuren. Wollny voegt steeds samen, iets eigens, een geheel, vóór wij begrijpen dat er verschillende bronnen zijn waaruit hij put.

 

Zonder planning en uitvinding zou het spelen met weinig risiko gepaart gaan – de waarneming benauwd zonder de mogelijkheid om het perspektief te verbreden – de rust was eentonig zonder de storm erna.

Michael Wollny’s muziek is een avontuur waarvoor hij zijn luistenaars uitnodigd.
Het begint met de eerste noot.

 

Michael Wollny (1978), woont in Frankfurt, werkt met o.a. Heinz Sauer, met zijn trio [em], en met celestaspeelster Tamar Halperin. In de zomer 2011 zal hij met de zanger Theo Bleckmann werken.

Hij ontving de Jazzecho 2010 van de Deutsche Schallplattenkritik – een van de meest prestigieuze onderscheidingen in Duitsland.

 

 

Keiko Shichijo is een pianist en fortepianist die woont en werkt in Amsterdam.

Zij is wereldwijd actief met haar solorecitals en in de kamermuziek, en legt zich toe op zowel de historische uitvoeringspraktijk als op de muziek van de 20e en 21e eeuw.

 

Met haar diepgaande kennis van de klank, techniek en geschiedenis van toetseninstrumenten weet zij in haar programma’s het klassieke en het nieuwe te verenigen, en een persoonlijke invulling te geven die haar gevoel laat zien voor de muziek, de instrumenten en het verhaal erachter.

 

Keiko Shichijo kreeg haar eerste pianolessen op driejarige leeftijd. In 1996 begon zij haar studie aan de ‘Toko Gakuen Universiteit voor Muziek in Tokyo’. Daar studeerde zij piano bij Hisako Ueno en Genichiro Murakami, kamermuziek bij Masahiro Arita, Masashi Honma, Kazuo Hanaoka, Toshiya Eto en Yukio Nomoto, en clavecimbel bij Chiyoko Arita. In haar tweede jaar aan de Universiteit begon ze met fortepianolessen bij Yoshio Watanabe. Vanaf haar derde jaar volgde ze privé-lessen bij Yoshiko Kojima.

In 2000 sloot Keiko haar studie af met een Bachelor piano. Daarna vervolgde zij haar fortepiano studie aan de ‘Universiteit voor de Kunsten Tokyo’ bij Yoshiko Kojima. Dit sloot ze in 2002 af met een Master fortepiano. Vanaf september 2002 studeerde Keiko fortepiano bij Stanley Hoogland aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde haar Master titel in 2008. In het voorjaar 2010 Keiko voltooide het «Master na Master» Programma aan het Conservatorium van Ghent met ‘grootste onderscheiding’, waar zij zich onder begeleiding van Prof. Daan Vandewalle specialiseerde op het uitvoeren van hedendaags repertoire. Keiko heeft bovendien haar kennis van toetseninstrumenten verbreedt door clavecimbel en orgel lessen te volgen, o.a. bij Pieter van Dijk.

 

Tijdens het Internationale Fortepiano Concours in Brugge 2004 ontving Keiko de hoogste onderscheiding. Twee jaar later won zij samen met de violiste Yukie Yamaguchi een eerste prijs in de categorie ‘Ensemble Mozart’ van het Internationale Oude Muziek Concours in Brugge. Verder won zij in 2009 samen met haar vaste Trio «Trio Otonoe» (Yukie Yamaguchi – viool & Gideon den Herder – cello) de eerste prijs tijdens het “A Tré” kamermuziek concours in Trossingen.

 

Keiko heeft zowel als fortepianist, als ook als pianist, concerten gegeven op vele belangrijke muziek festivals in Europa, zoals het Oude Muziek Festival in Utrecht, en ‘Printemps des Arts’ in Frankrijk. Zij speelde een Mozart pianoconcert met het Sweelinck Barokorkest o.l.v. Jaap ter Linden en eveneens een Mozart pianoconcert met het Franse barokorkest ‘Stradivaria’. Ook werd zij als solist uitgenodigd bij La Folle Journée 2006 in Tokyo. Zij is nu een officiële begeleider in het Conservatorium van Amsterdam.

 

Als pianiste en fortepianiste geeft Keiko concerten in heel Europa, zowel solo als kamermuziek.