flag-en flag-de flag-nl
2011
Veenendaal, Purves, Dudek, vd Broeck, Haurand
Friday 11 November 2011 Goethe Institute, Amsterdam


THE TWO AL’S | Albert van Veenendaal & Alan Purves

EUROPEAN JAZZ TRIO | Gerd Dudek / Rob van den Broeck / Ali Haurand

 

Dit concert presenteerd twee pianisten – en hun collega’s – die de rijkdom en veelzijdigheid van de Nederlandse en Europeese jazz vertegenwordigen.

 

THE TWO AL’S
Albert van Veenendaal legt de laatste tijd zijn focus op uitgebreide preparaties van de piano – geheel in de traditie van John Cage, maar uitgebreid met de motiven van wordmusic en jazz.

 

“Lyrische thema’s, Afrikaans of zelfs Balinees aandoende, bezwerende ritmes, repetitieve mechanistisch klinkende flarden worden briljant en evenwichtig uitgesponnen. Van Veenendaal maakt zijn ziel zichtbaar in deze muziek, die verrast, boeit, schittert als een diamant.” (Marc van de Walle, Jazzmozaik, december 2010 over ALbert solo-CD “Minimal Damage”)

 

EUROPEAN JAZZ TRIO
Rob van den Broek heeft niet alleen in Nederland veel musici beïnvloed en opgeleid, hij is ook sind de jaren ’60 met internationale grootheden in contact geweest.

 

Dit Trio bestaat al meer dan 25 jaar en heeft overal ter wereld opgetreden. De musici staan aan de wieg van menig Europees ensemble van betekenis, zoals Alex von Schlippenbach’s Globe Unitity Orchestra en Manfred Schoof’s Big Band – en hebben met veel collega’s samengewerkt, zoals bv Don Cherry, Ben Webster, Joachim Kühn, Daniel Humair, Alan Skidmore en velen meer.

 

1st set
THE TWO AL’S

Albert van Veenendaal – geprepareerde piano
Alan Purves – percussie

bizarre, vrolijke, uitbundige & melancholieke squeecky & freaky songs op geprepareerde piano en custom-made percussie. Een verrassende, fantasierijke wereld van ongehoorde klanken die rechtstreeks naar de ziel gaan, ter plekke gecreëerd door twee avontuurlijke musici

Albert van Veenendaal bracht kortgeleden zijn solo CD Minimal Damage uit, geheel gewijd aan de geprepareerde piano. Met dit project trad hij onder meer op voor VPRO’s Vrije Geluiden en tijdens het festival VPRO Jazz Live in het Bimhuis. Door verschillende voorwerpen, zoals rubbertjes, chop-sticks, wasknijpers, schroeven, papier of tape tussen of op de snaren te leggen wordt de klankkleur van de piano wezenlijk anders. Het instrument wordt hierdoor als het ware een eenpersoons-slagwerkensemble met een grote variatie aan klanken, van percussief tot meditatief. Pionier van de geprepareerde piano was de Amerikaanse componist John Cage die een groot aantal stukken voor dit instrument heeft geschreven.

Alan ‘Gunga’ Purves kan met recht een fenomeen worden genoemd. Op zijn bijzondere, deels zelf ontwikkelde instrumentarium, weet hij altijd de essentie te raken. Intuïtief, messcherp, groovend en dynamisch is hij een ware klankmagier. Uniek is zijn brim-bram, een zelfgemaakt instrument waarmee hij geluiden produceert die uit een andere wereld lijken te komen.

De reacties op de CD Minimal Damage zijn enthousiast:
“Dit is een fascinerende monoloog. Via de geprepareerde piano worden verbluffende klanken en klankcombinaties gegenereerd en gecombineerd. Lyrische thema’s, Afrikaans of zelfs Balinees aandoende, bezwerende ritmes, repetitieve mechanistisch klinkende flarden worden briljant en evenwichtig uitgesponnen. Van Veenendaal maakt zijn ziel zichtbaar in deze muziek, die verrast, boeit, schittert als een diamant. (Marc van de Walle, Jazzmozaik, december 2010)

Journalist Remco Takken schreef:
“Van Veenendaal doet je geloven dat een geprepareerde piano á la John Cage in eerste instantie is ontworpen voor jazz”

 

2.set
EUROPEAN JAZZ TRIO

Gerd Dudek, sax
Rob van den Broeck, piano
Ali Haurand, bass

Dit Trio bestaat al meer dan 25 jaar en heeft overal ter wereld opgetreden. De musici staan aan de wieg van menig Europees ensemble van betekenis, zoals Alex von Schlippenbach’s Globe Unitity Orchestra en Manfred Schoof’s Big Band – en hebben met veel collega’s samengewerkt, zoals bv Don Cherry, Ben Webster, Joachim Kühn, Daniel Humair, Alan Skidmore en velen meer.

Rob 2-klRob van den Broeck (piano)

Pianist Rob van den Broeck was geboren 1940 in Hilversum. Hij studeerde grafiek aan de Rietveld Academie Amsterdam. Dat gebouw lag bij het museumplein waar ook het concertgebouw was.

“In die tijd 1957 tot 1961 ben ik naar veel nachtconcerten gegaan o.a. John Coltrane quartet, Miles Davis, Artur Rubinstein, Duke Ellington. Daardoor geinspireerd ben ik in 1960 piano gaan studeren.Mijn eerste job was op woensdag in de Cherazade waar ik Ben Webster ontmoette die mij de basis accoorden bijbracht. Hij leerde mij dat door met een mes te zwaaien en dan leer je snel! Ben speelde in zijn flat in de Jordaan mij de stukken voor.

Twee jaar heb ik gespeeld in de Chris Hinze Combination met Henny Vonk, Charlie Mariano, John Lee en Gerrie Brown.( in 1972 twee weken in de Ronny Scott club in Londen). Samen met Dick Vennik hebben wij de groep Free Fair gehad.Deze groep was een kwartet dat later werd uitgebreid met 4 trompetten en 4 trombones, musikanten uit het Metropole Orkest.

Voor het Timeless label van Wim Wigt heb ik opgenomen met Joe Farrell, Louis Hayes, Billy Higgins, Henny Vonk en Clint Houston.
Freelance gewerkt met het Nederlands Danstheater in Nederland, het Sadlers Wells. Theater in Londen en in Venetie op het San Marcoplein. Geduurende 20 jaar heb ik pianoles gegeven aan het concervatorium in Arhem. Vanaf 1976 heb ik een lange muzikale relatie met Ali Haurand in verschillende groepen.

Recordings gemaakt met Alan Skidmre, Stan Sulzmann, Jiri Stivin, Jarmo Hoogendijk, Manfred Schoof, Alan Botchinsky, Enrico Rava, Paolo Frezo, Kenny Wheeler, Tony Coe, Tony Levin, Tony Oxley, Daniel Humair, Conny Bauer, Gerd Dudek en Wilton Gayner.

Van 1982 was ik in het European Jazz Ensemble en het was tegelijkertijd de geboorte van het trio met Gerd Dudek en Ali Haurand.
Meer als twinig grammofoonplaten en CD’s zijn het resultaat van deze samenwerking.

Tournees hebben hebben mij Europa, Afrika, Canada, VS, en Australie laten zien. Al 15 jaar wek ik met de Masha Bijlsma Band.
Voor de rest teken en schilder graag of doe niks.”

Rob van den Broeck

Gerd Dudek (tenor & soprano sax)
Born in 1938 in Gross-Döbern (now in Poland)

(english)
Gerd Dudek, after completing his studies, was a member of the famous Kurt Edelhagen Big Band from 1960 to 1964. Whereupon he joined the Manfred Schoof Quintet.

As a member of the Albert Mangelsdorff Quintet and the German All Stars he undertook several tours of Asia and South America. Gerd has also played in a quartet with Alan Skidmore and Adelhard Roidinger. He was one of the founding members of the Manfred Schoof Big Band as well as of both Alexander von Schlippenbach´s “Globe Unity” and “Berlin Contemporary Orchestra”.

What is more, Gerd Dudek was also among the founding members of the EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE in 1976. Besides many other productions with various groups and soloists, he made a recording in Japan in 1961.

In the 1960s he went on tour with George Russell and Don Cherry. He has worked extensively in trios, quartets and duets with Ali Haurand. With the EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE and smaller formations he has recorded more than 70 records and CDs.

Ali Haurand (bass)

De veelzijdige contrabassist Ali Haurand (1943) is oprichter van het European Jazz Ensemble, de drijvende kracht achter het New Frontier Trio (met Charlie Marriano en Daniel Humair), en eigenzinnig tv-presentaror van de jazzprogramma’s op de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse televisie.

In 1966 speelde Ali Haurand in de begeleidingsband van Jacques Brel, tijdens de afscheidstournee van de zanger. Een hoogvliedende maar niet altijd even makkelijke carriere volgde, waarin deze markante oud-Provo en soixantehuitard die van alle markten en regionen thuis is en ook nog eens accentloos Nederlands spreekt, met zo’n beetje alle grote jazzmusici der aarde op het podium is komen te staan.

Het mooie is dat Ali ondanks alle succes en beproevingen, volstrekt zichzelf is gebleven en er nog altijd even hard op los rookt, rijdt en leeft als altijd: ‘Un homme debout ne se couche que pour mourir!,’ dixit Léo Ferré. Sedert 2002 treedt Ali regelmatig op als gastmuzikant in het gezelschap Dichters Dansen Niet.